TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından hazırlanan Türkiye’nin Avrupa Birliği Onuncu Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı (FP10) ilk Görüş Belgesi, Türkiye'nin AB Çerçeve Programları çerçevesindeki stratejik hedefleri doğrultusunda sunduğu önerileri ve öncelikleri kapsıyor. Bu belge Türkiye'nin Avrupa Araştırma Alanı’na (ERA) uyumunu güçlendirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Türkiye, FP10 sürecinde ülke olarak konumunu sağlamlaştırmak ve AB’nin araştırma ekosistemindeki etkisini artırmak amacıyla stratejik öncelikler belirledi. Bu belge, Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında Avrupa ile daha yakın ve etkili iş birliği sağlamasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
İstikrarlı Bütçe ve Kolaylaştırılmış Süreçler Vurgusu
Türkiye'nin ilk FP10 görüş belgesinde, iddialı araştırma ve yenilik projelerinin hayata geçirilebilmesi için istikrarlı, güçlü ve sürdürülebilir bir bütçenin gerekliliği vurgulanıyor. Ayrıca, AB Çerçeve Programları sürecinde karşılaşılan bürokratik zorlukların en aza indirgenmesi ve başvuru süreçlerinin kolaylaştırılması gerektiği belirtiliyor. Türkiye, Asosiye ve Aday Ülkeler için sağlanan “Katılım Yaygınlaştırılması (Widening Participation)” girişimlerinin geliştirilmesine yönelik çabaların artırılması gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin bakış açısına göre, Avrupa İnovasyon Konseyi (European Innovation Council) gibi programlar kapsamında tüm üye ve asosiye ülkelerin daha kapsayıcı ve eşit fırsatlara sahip olması büyük önem taşıyor.
Paydaş Görüşleri ile Şekillenen Bir Belge
Belge hazırlanması çalışmaları kapsamında, öncelikle Türkiye Araştırma Alanı’ndaki paydaşların Çerçeve Programları’na dair mevcut durum ve beklentilerini değerlendirmek amacıyla, TÜBİTAK tarafından bir anket çalışması gerçekleştirildi. 6 Ağustos - 17 Eylül 2024 tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapılan bu anket ile AB Çerçeve Programlarına katılım sürecinde yaşanan sorunlar tespit edilerek, bir sonraki çerçeve programı için katılımcılardan değerli geri bildirimler toplandı. Anket sonuçları, Türkiye’nin Görüş Belgesi’ne önemli bir girdi sağladı.
Görüş Belgesi ve Anket Analizi Erişime Açık
TÜBİTAK tarafından yayımlanan Türkiye’nin ilk FP10 görüş belgesi ve Türkiye Araştırma Alanı paydaşlarının geri bildirimlerinin detaylı analizine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Bu dokümanlar, Türkiye'nin Çerçeve Programları kapsamında belirlediği stratejik yol haritasının kamuoyuna açıklanması adına büyük önem taşımaktadır.
Görüş belgesine buradan ulaşabilirsiniz.
Anketin detaylı analizine buradan ulaşabilirsiniz.
14.11.2024 | Elektrik - Elektronik Mühendisliği